Google Adsense

zaterdag 23 september 2017

Straatnaamsverandering Grimbergen 1979-1980

In 1977 werd de gemeente Grimbergen gefusioneerd met de verstedelijkte gemeente Strombeek-Bever en de landelijke dorpen Humbeek en Beigem. Het gevolg was dat er heel wat straatnamen in twee of meer deelgemeenten bestonden.

Op 25 januari 1979 werd door de gemeenteraad van Grimbergen de beslissing genomen om een aantal straatnamen te wijzigen, zodat er geen misverstanden meer konden bestaan. Hier een voorbeeld van het soort brieven dat later dat jaar gestuurd werd naar de eigenaars van woningen of erven.

Zoals je kan zien op bovenstaande brief, werd de Lintstraat (die mogelijk verward kon worden met de Lintbaan in deelgemeente Grimbergen) vervangen door "Holbroek".

Verder bewijs dat de huidige Holbroek vroeger Lint of Lintstraat werd genoemd, vinden we in de kaarten van Philippe-Christian Popp.

Tussen 1842 en 1879 begon Philippe-Christian POPP (1805-1879) met het ambitieuze project waarvoor Philippe VANDERMAELEN het initiatief had genomen en dat erin bestond om de kadasterplannen te tekenen van alle Belgische gemeenten die hij wenste te vulgariser.

Hieronder een uittreksel uit het Kadaster van 1854. We zien duidelijk dat er geen sprake is van Holbroek, en dat de hele straat van aan de kerk "Lint" werd genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten