In 1902 schreef een zekere "Arthur Cosyn" het volgende over de laan die Brussel met Antwerpen verbond (voorloper van onze A12) :
Van alle grote wegen die de omgeving van de hoofdstad doorkruisen is de steenweg op Meise zeer zeker de mooiste. Met zijn gemakkelijke hellingen is het een ideale oefenpiste om zich voor te bereiden op zomerse fietstochten.
Sinds het fietspad Leopold II is verbreed kan men er vrij rondrijden in alle veiligheid.
Ik vergat een ander genoegen van de weg, namelijk voorzien te zijn van de eeuwige en verplichte “guinguette”.
Men vindt er zelfs verschillende in de omgeving. In de zomer blijven de fietsers graag “plakken”, de enen te Strombeek, in Batavia of de Dry Pikkel, de anderen te Meise, in de Cantine, de Laiterie of de Brasserie, nog anderen aan de Heizel, in de Laiterie Jacobs.
Ook Karel Van de Woestijne had een woordje mee te praten over de Drijpikkel:
Hier, op het kruispunt waar wij gekomen zijn, is de stemmigheid niet meer gewekt dan door oppermachtige majesteit.
Gaat gij even zitten aan de afspanning ‘den Drijpikkel’, een der oudste van de Brusselse omgeving – en die ontspanning gun ik u van harte – dan hebt gij aan uw rechterhand de dubbele rij gouden kastanjelanen die terug naar Laken en zijn park, en verder naar Schaarbeek en de stad leidt : scheidslijn der aanstaande expositie.
Links breidt de heerlijke baan zich uit naar Meysse toe, langs de oude, enigszins angstwekkende tuinen van het kasteel van Bouchout, waar de ongelukkige, krankzinnige zuster van koning Leopold II, de weduwe van keizer Maximiliaan van Mexico, haar levensjaren slijt
Een hele mooie anekdote vinden we bij de in 1902 geboren Marcel van Assche (‘Herinneringen uit de goede oude tijd en het vroegere dorpsleven’, in Eigen Schoon en De Brabander, okt.-nov.-dec. 2000, p. 359-362) :
“Mijn eerste twee jaar verbleef ik meestal te Strombeek-Bever, bij de grootouders Constant Van den Steen, kantonnier, en Rosalia De Samblancx. Ze waren beiden geboren te Sint-Kwintens-Lennik en gevestigd in de Afspanning op de Meissekassei.
De Afspanning was gelegen dichtbij het kasteel van Bouchout, de huidige Kruidtuin van Brussel. Het kasteel was de verblijfplaats van Keizerin Charlotte van Mexico, zuster van Leopold II. Dagelijks wandelde de Koning hier met Mme de Vaughan tot aan de ingangspoort, maar hij mocht niet binnen. Eenmaal per jaar mocht de poort open, voor de kermisprocessie van Meise. Dan zat de Keizerin in haar balkon om van de processie te genieten.
Op bevel van Leopold II moesten al de huizen van de Route gesloopt worden, uitgenomen de brouwerij en boerderij ‘de Drijpikkel’.
Dank u voor deze extra weetjes over mijn gemeente Strombeek-Bever.
BeantwoordenVerwijderenMijn grootvader zei dat de Brasserie Drypikkel veel bijval had want men kon er na een wandeling van een geuze of een kriek met een boterham met platte kaas en radijsjes genieten.
Ik heb de gebouwen goed gekend, maar ik was te klein om er een pint te gaan drinken. Is het gebouw dat er nu nog staat beschermd ?