Google Adsense

woensdag 12 april 2017

OSB Huis Rust en Lust afgebroken te Grimbergen

Grimbergen telt heel wat bezienswaardigheden, monumenten en erfgoed. Eentje meer of minder is dus niet belangrijk, zullen ze bij de Gemeente Grimbergen gedacht hebben.

Vorige week werd namelijk aangevangen met het afbreken en slopen van één van de 4 OSB-huizen die Grimbergen rijk is/was. En toen waren er nog maar 3.

 

De afbraak kwam er niet omdat het huis in slechte staat was, of omdat er een dringende reden was voor de openbare orde. Nee, het huis werd gesloopt omdat een naburige handelszaak een nieuwe oprit wenste te bouwen. Het klinkt ongelooflijk, maar het is zo.

Het huis werd in 1917 gebouwd met geld van de Oeuvre Suisse en Belgique, een liefdadigheidsinstelling uit Zwitserland die panden hielpen heropbouwen die in de 1ste Wereldoorlog vernield waren.

Het huis in kwestie stond bekend als "Huize Rust en Lust", en was ooit nog in een ver verleden decor voor de kerststal die traditioneel elk jaar opgebouwd wordt in de Basiliek van Grimbergen,

Het gebouw stond op de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed, waardoor het agentschap Onroerend Erfgoed een niet-bindend advies moet afleveren bij sloop. Indien het college van burgemeester en schepenen dit advies naast zich wenst te leggen, heeft het college een zorg- en motiveringsplicht.

Schepen voor erfgoed Marc van Godtsenhoven en zijn Groen-collega Eddie Boelens hebben zich steeds verzet tegen de sloop, maar zij konden hun collega's echter niet overtuigen. Na een stemming werd de bouwvergunning (en dus ook de sloop) goedgekeurd.

Hier een foto uit Google waar de oprit zal komen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten