Google Adsense

vrijdag 14 april 2017

Zaal Kinema Nova in Machelen

Machelen heeft altijd wel iets gehad met film. In het begin van de 20ste eeuw stond er een grote filmstudio, en in 1956 werd er een groot Parochiaal Ontmoetingscentrum gebouwd dat naast een café en vergaderzalen ook een heuse bioscoop bevatte met meer dan 600 zitplaatsen : KINEMA NOVA.


De bioscoopzaal (nu onderdeel van Zaal Nova) was in de tweede helft van de 20ste eeuw één van de meest moderne cinemazalen met een Cinemascopebreedbeeldsysteem en een fabelachtige akoestiek. Nu nog altijd valt op hoe goed het geluid van het podium tot achteraan in de zaal draagt.

In de jaren '70 kwam o.a. Will Tura hier repeteren, en er bestaan ook opnames van de militaire muziekkapellen die Zaal Nova gebruikte als opnamestudio.

De filmzaal Kinema Nova werd opgericht op het initiatief van pastoor Cosijns, om een "stichtend" tegengewicht te bieden tegen 2 andere bioscopen: Concordia en Palace. En inderdaad, de eerste film die op het programma stond was typerend een religieuze spektakelfilm "The Robe" (in totaal 1200 toeschouwers).De eerste voorstelling was op 15 november 1955. Op 27 maart 1977 werd de laatste volwaardige projectie gehouden: "The Greatest Story".

p.s. Volgens onze bronnen vond de eerste filmvertoning in Machelen plaats in 1911

Geen opmerkingen:

Een reactie posten