Google Adsense

woensdag 31 januari 2018

Het Beigemveld door de eeuwen heen

Nu het Beigemveld in een mini-storm is geraakt door de verkaveling van het woonuitbreidingsgebied door Matexi, is het misschien fijn om de oude kaarten boven te halen en te kijken hoe dit veld door de jaren heen steeds minder landbouwgrond werd en vaker volgebouwd.

Op de Fricx kaart hieronder (van 1712) kan je heel goed zien dat het gebied bosrijk was, en lag tussen het kasteel en de kerk van Beigem (Beyghem) in het Noord-Westen, en Oyenbrugge in het Zuid-Oosten.


60 jaar later verschijnen de Ferraris-kaarten en zien we dat het gebied landbouwgrond is geworden. Enkel het d'Overschiepark en het gebied ten westen van de Beigemsesteenweg zijn op dat ogenblik nog bosrijk.


In 1841 wordt beslist om heel het Belgische stratennet in kaart te brengen, de zogenaamde Atlas der Buurtwegen. We kunnen duidelijk zien dat de huidige straten (Beigemsesteenweg, Kruipstraat, Beukendreef,... hun huidig parcours al gevormd hebben.5 jaar later in 1846 worden de Vandermaelenkaarten gepubliceerd. We zien een paar kleine vlekjes op de hoek van de Kruipstraat en de Schildpadstraat, waarschijnlijk kleine gebouwen die behoorden tot pachters.


De laatste kaart dateert van 1870 en is de bekende Popp-kaart.
Deze is extra interessant omdat er de verschillende kadasters op staan, en ook straatnamen. Zo zien we dat de huidige Kruipstraat eigenlijk Krupelstraat heette, en dat er naast het Beigemveld ook Bruinebeekveld, Pellenbergveld, Wezenhagenveld enz... waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten