Google Adsense

vrijdag 5 september 2014

Beknopte geschiedenis van De Groenpoort

 
Josephina ("Finke") Van Campenhout en Jef Trap woonden in de herberg "De Groenpoort". In Grimbergen was dit klasse-etablissement vooral gekend als ontmoetingslokaal voor de muziekmaatschappij "De Snelle Wielrijders" waar wij op deze website al vaker over gesproken hebben. De feestzaal van de "Groenmutsen" bevond zich op de eerste verdieping.

Als je de dorpskern van Grimbergen binnenrijdt via de Lage Steenweg, zie je de Groenpoort op je rechterkant. Het is één van de oudste gebouwen van het kerkplein en vormt een mooi geheel met de omgeving.

Josephina (1891 - 1950) stond trouwens niet enkel achter de toog, maar werkte ook als gemeentebediende op de Burgerlijke Stand.
Haar moeder (Trezeke van de Groenpoort) hielp mee in de keuken en in het café.

Jef werd in de volksmond ook wel "Druge Meulder" genoemd, omdat hij de zoon was van Charel Trap, een pachter op het Hof ter Spiegelt (Spiegelhof) in de buurt van de 's Gravenmolen. Hij verkocht dan ook granen. En als hobby was hij toneelspeler bij de "Taal en Kunst" kring.

Interessant om weten is dat de binnenplaats van de Groenpoort (de zogenaamde "koer") op speciale gelegenheden toegankelijk was voor het publiek. Bijvoorbeeld bij de beiaardconcerten (heel goede klank) of tijdens de kermis.

Over de vader van Finke  (J.B. Van Campenhout) kunnen we nog heel veel zeggen (hij was de allereerste onderwijzer van de vrije jongensschool in 1789 (!). Daarover meer een volgende keer.

Hebben jullie nog info over De Groenpoort of de familie Van Campenhout/Trap. Laat het ons gerust weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten