Google Adsense

vrijdag 12 september 2014

Petrus Van Den Block lafhartig vermoord in 1914

Exact 100 jaar geleden, op zondag 13 september 1914, werd de peter van mijn grootvader lafhartig vermoord door de Duitse bezetter.

Er doen verschillende versies de ronde, maar volgens onze gegevens zou het volgende gebeurd zijn:

Petrus/Pieter Van Den Block was een boer uit Humbeek, afkomstig van Grimbergen waar zijn stiefmoeder in 1914 in de buurt van de Noodbeekstraat woonde.

Op zondag 13 september 1914 trok hij samen met een andere boer, Louis Van der Perre naar Grimbergen om zijn familie te bezoeken. Onderweg aan de Kruisstraat (niet ver van de Koppendries) werden zij tegengehouden door een Duitse patrouille, die beweerde dat er een vrijschutter één van hun soldaten had neergeschoten.

Uit wraak (of omdat Petrus verdacht werd) moest hij zijn eigen graf delven en werd hij daarna levend begraven.

Interessant om weten is dat één dag eerder (op 12 september, kermisdag) de Duitse bezetter op de Koppendries 38 huizen in brand had gestoken en alles met de grond gelijk had gemaakt.

Een andere versie beweert dat Petrus achter een paard gebonden werd en zo gemarteld werd, waarna hij in het veld aan de Kruisstraat werd begraven.

In het boek "Grimbergen 1914" wordt dit droevige verhaal wat gedetailleerder verteld:

Zondag 13 september 1914: drie ulanen kwamen uit Grimbergen en vroegen de vader van Theresa Ceulemans rond 14u of een aantal mensen die wat verderop stonden, soldaten waren. Drie kwartier later kwamen dezelfde soldaten terug, nu met Pieter Van Den Block en Louis Van der Perre tussen hun paarden gebonden.

Uit de verklaring blijkt dat beide mannen het voorval niet overleefd hebben. Burgemeester Van Hemelrijck zou op 10 mei 1915 aanwezig zijn bij de opgraving van de lijken, en verklaren "dat beide lichamen in één en dezelfde put lagen".

Wie heeft hier meer informatie over?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten