Google Adsense

donderdag 4 september 2014

Wie kent de Snelle Wielrijders?

Laat je niet misleiden, de Snelle Wielrijders zijn geen cyclisten uit Grimbergen of wielertoeristen/terroristen...nee, het is de benaming voor een muziekmaatschappij (zogenaamde 'sociëteit') die in 1900 werd opgericht.

Geen idee of ze nog altijd bestaat, maar heel wat Grimbergenaren kenden haar onder de oude naam "De Groenmutsen".

Waarom de Groenmutsen? Omdat de muzikanten een groene muts droegen (door heel wat mensen een "kepie" genoemd met daarop drie gouden letters: SWG. We vermoeden dat dit Snelle Wielrijders Grimbergen betekende.

Waarom ze Snelle Wielrijders werden genoemd, is mij niet bekend. De meesten hadden trouwens geen fiets, want in het begin van de 20ste eeuw waren die nog altijd eerder zeldzaam. Sommigen hadden al wel een B.S.A. of een Berkley, en ook de Dürfkopp was een bekend merk.

Wat deden de Groenmutsen? Muziek spelen natuurlijk! Hoewel ze allen lid waren van een andere fanfare (bijvoorbeeld De Ware Vrienden of De Cecilianen) brachten zij hun eigen muziekinstrument mee en speelden zij in de bovenzaal van de Groenpoort (bijvoorbeeld tijdens het Ceciliafeest).

Bekende leden waren o.a.:

- Constant Van Doorslaer (verkoper van bier en uitbater van een boerderij die gelegen was in de Ridderhoeve, waar nu brouwerij Van Campenhout nog altijd actief is). Hij was erevoorzitter
De vader van Constant was trouwens burgemeester van Grimbergen in de periode rond 1891.

- Gust De Winter speelde tuba en was muziekchef. ij woonde aan de Kloosterdam en was in het dagelijkse leven de Ontvanger van de Openbare Onderstand (voorloper van het OCMW) en verzekeraar.
In Grimbergen werd het OCMW naar het schijnt "de Armenraad" genoemd.
Voor de geïnteresseerden in genealogie: Gust was de vader van Augusta De Winter die getrouwd was met Louis Van Ruysevelt (Waux-Hall)

Kennen jullie nog andere Groenmutsen? Of meer informatie over de SWG? Laat het ons hier weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten